
Mobility in all Minnesota communities 
(and school districts) continues to 
increase. Individuals and families 
have many new opportunities in 
other communities for their careers 
and their families. School districts 
see this daily as new students arrive 
and need assistance adapting to the 
new environment. MSBA has seen 
the impact of mobility in the turnover 
of elected school board members, 
and we have seen an increase in 
questions from members on how to 
proceed when faced with a school 
board vacancy.

QUESTION: We have a school 
board member who is moving 
outside of the school district 
boundaries because he/she 
purchased a new house. He/
she is moving in April. Can he/
she stay on our school board? 
If not, how do we proceed?

ANSWER: To be elected to a 
school board, the individual must be 
entitled to vote at any election, be 
21 years of age, and have resided 
in the district for 30 days prior to the 
election (Article VII, Section 6 of the 
Minnesota Constitution). Minnesota 
statute provides additional clarity on 
the issue when it says in part, “A 
vacancy in any board occurs when a 
member … ceases to be a resident of 
the district, …” (M.S. 123B.09, Subd. 
3.)

The vacancy will occur, without any 
action by the school board member 
or the school board, the day the 
school board member changes his/
her residence. For clarity, the school 
board member should submit a 
letter of resignation with the effective 
date so the official board minutes 
can reflect the change. The school 
board must then comply with the 

requirements to fill the school board 
vacancy as found in M.S. 123B.09, 
Subd. 5b. Some additional facts are 
needed to determine how to proceed. 
In this case, the school board had 
held a school board election the 
previous November, and the school 
board member is in the last two years 
of his/her four-year term.

The statute requires that the vacancy 
be filled by school board appointment 
until a special election is held in the 
current year. The appointment process 
is not defined in statute, so the 
school board can determine the best 
process. The school board can ask for 
applications and make a selection. 

Also, they can reach out to a former 
school board member with experience 
and ask if the individual would serve. 
Finally, they could also devise a 
variation to the previous processes.  
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Once the appointment is made, a 
30-day waiting period is imposed 
before the appointee is seated. The 
waiting period is in place to allow 
the public to petition against the 
selection of the appointee. Because 
the vacancy occurred in the third year 
of the term and more than 90 days 
prior to General Election Day, the 
school board must schedule a special 
election no later than November of 
the current year. For the majority of 
school districts that hold their school 
board elections in the even year, the 
cost of the special election will be 
borne by the school district. We have 
heard that this cost can range from 
$3,000 to $30,000, depending on 
the size of the school district.

QUESTION: We have a board 
member who serves in the 
National Guard and is being 

deployed overseas for six 
months. How do we handle 
this?

ANSWER: M.S. 123B.09, Subd. 4. 
addresses this type of vacancy. For 
ill or absent members who will not 
be able to serve and attend meetings 
for no less than 90 days, the school 
board may declare a vacancy and fill 
the vacancy with an appointee until 
the member can return or until the 
end of the term, whichever is earliest. 
Statute does not require a waiting 
period for this type of appointee, and 
the appointee is seated immediately 
following school board action.

The school board has another option 
for absent school board members 
who have access to audio and visual 
technology. The Open Meeting Law 
(M.S. 13D) addresses the conditions 
that must occur for school board 

members to participate remotely. 
MSBA has seen this work for a 
deployed school board member who 
was in a non-secured area. Some 
military deployments are obviously 
in conditions where the school board 
member will not have the freedom 
or the tools available to participate 
remotely.

Contact Gary Lee at 
glee@mnmsba.org.
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